Do zrobienia muffinek potrzebujemy:
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 2 średnio ubitych jajek
- łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 125 g mąki pszennej / tortowej
- tabliczki czekolady - biała/ mleczna - jak kto woli
- łyżki mleka
- szczypty soli
- łyżeczki proszku do pieczenia.
Najpierw należy rozgrzać do 180 st. C piekarnik i ustawić na blasze 12 - 15 papilotek.
Łyżką lub mikserem wymieszaj masło az cukrem, aż uzyskasz lekką i puszystą masę. Dodaj ubite wcześniej jajka, ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Do masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dosyp pokrojoną na małe kawałki czekoladę.
Jeśli uzyskana masa nie będzie miała gładkiej i płynącej konsystencji należy dolać mleko.
Papilotki wypełnij do 2/3 wysokości masą.
Muffinki piecz przez 15- 20 minut, do momentu, kiedy babeczki zrobią się złocisto - brązowe.
UWAGA!
DEKORACJĘ MUFFINEK NALEŻY ROZPOCZĄĆ DOPIERO, GDY ZUPEŁNIE OSTYGNĄ.
Można dodać też suszone lub świeże owoce- banany, brzoskwinie, maliny, truskawki, suszone śliwki, żurawinę, rodzynki itp.
SMACZNEGO <3