poniedziałek, 21 stycznia 2013

Babeczki - przepis.

Do zrobienia muffinek potrzebujemy:
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 średnio ubitych jajek
  • łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 125 g mąki pszennej / tortowej
  • tabliczki czekolady - biała/ mleczna - jak kto woli
  • łyżki mleka
  • szczypty soli
  • łyżeczki proszku do pieczenia.
Najpierw należy rozgrzać do 180 st. C piekarnik i ustawić na blasze 12 - 15 papilotek.
Łyżką lub mikserem wymieszaj masło az cukrem, aż uzyskasz lekką i puszystą masę. Dodaj ubite wcześniej jajka, ekstrakt waniliowy  i wymieszaj.
Do masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dosyp pokrojoną na małe kawałki czekoladę.
Jeśli uzyskana masa nie będzie miała gładkiej i płynącej konsystencji należy dolać mleko.

Papilotki wypełnij do 2/3 wysokości masą.
Muffinki piecz przez 15- 20 minut, do momentu, kiedy babeczki zrobią się złocisto - brązowe.

UWAGA!
DEKORACJĘ MUFFINEK NALEŻY ROZPOCZĄĆ DOPIERO, GDY ZUPEŁNIE OSTYGNĄ.


Można dodać też suszone lub świeże owoce- banany, brzoskwinie, maliny, truskawki, suszone śliwki, żurawinę, rodzynki itp.

SMACZNEGO <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wasze opinie, Twoje zdanie = więcej chęci do pracy/ poprawa ;-)