sobota, 1 grudnia 2012

Weekendowy samouczek 8:

Pierniczki.

W ramach tutorialu - przepis na najsmaczniejsze pierniki pod słońcem! :
I.

Kakaowe.
Niestety nie byłam na tyle mądra, żeby w trakcie przygotowywania cyknąć fotki, więc podam przepisy.

  • 50 g margaryny Kasia
  • 200 g miodu
  • 200 g cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawa korzenna.
Miód, cukier i margarynę rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody. Dodajemy przyprawę do pierników. Całość gotujemy i studzimy ( tak, aby masa nie była parząca). Mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy do niej jajko i masę z rondla.
Zawartość zagniatamy na elastyczne ciasto.
Wykładamy na blat/ stolnice obsypaną mąką, wałkujemy i wycinamy foremkami/ szklanką itp. różne kształty.
Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 - 200 st. piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut.


II. Pierniczki miodowe:
Miodowe
  • 75 g Kasi
  • 250 g miodu
  • 125 cukru
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki pr. do pieczenia
  • 1 jajko
Margarynę, miód i cukier roztapiamy w rondlu. Studziny i wlewamy do miski.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i jajko. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki.
Wałkujemy i wycinamy pierniczki. Ciastka układamy na blasze i pieczemy 15 - 20 minut w 180 - 210 st.

UWAGA!
1.pierniczki odstawiamy na 2- 3 tygodnie, aż będą średnio miękkie

2. Przed wstawieniem ciastek do piekarnika trzeba natłuścić blachę!!! (lub ułożyć je na papierze do pieczenia).



SMACZNEGO!!!

Pozdrawiam, Artist.

2 komentarze:

Dziękuję za wasze opinie, Twoje zdanie = więcej chęci do pracy/ poprawa ;-)