W ramach tutorialu - przepis na najsmaczniejsze pierniki pod słońcem! :
I.
Kakaowe. |
- 50 g margaryny Kasia
- 200 g miodu
- 200 g cukru
- 450 g mąki pszennej
- 1 jajo
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawa korzenna.
Zawartość zagniatamy na elastyczne ciasto.
Wykładamy na blat/ stolnice obsypaną mąką, wałkujemy i wycinamy foremkami/ szklanką itp. różne kształty.
Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 - 200 st. piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut.
II. Pierniczki miodowe:
Miodowe |
- 75 g Kasi
- 250 g miodu
- 125 cukru
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki pr. do pieczenia
- 1 jajko
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i jajko. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki.
Wałkujemy i wycinamy pierniczki. Ciastka układamy na blasze i pieczemy 15 - 20 minut w 180 - 210 st.
UWAGA!
1.pierniczki odstawiamy na 2- 3 tygodnie, aż będą średnio miękkie
2. Przed wstawieniem ciastek do piekarnika trzeba natłuścić blachę!!! (lub ułożyć je na papierze do pieczenia).
SMACZNEGO!!!
Pozdrawiam, Artist.
są przepyszne polecam ;)
OdpowiedzUsuńsą super.. mięciutkie i smaczne ;)
OdpowiedzUsuń